Startsida
SHIS logotyp
search

En del av

Stockholms stad

SHIS logotyp
search

Att söka bostad

Kontraktet du har hos SHIS är tidsbegränsat. Därför är det viktigt att du aktivt söker bostad under tiden du bor hos oss.

Börja i dag!

Att hitta ett förstahandskontrakt tar flera år. Det råder för närvarande bostadsbrist i hela Sverige och det är många som söker bostad. Det leder till långa bostadsköer hos landets bostadsförmedlingar. Därför är det är viktigt att du börjar söka bostad i god tid. 


Registrera dig på Bostadsförmedlingen i Stockholm

Det är viktigt att du håller din ansökan aktuell hos bostadsförmedlingen genom att betala din avgift i tid. Om du inte betalar din avgift utesluts du ur kön och hela din kötid försvinner.


Ställ dig i fler köer

Genom att ställa dig i flera olika bostadsköer i olika kommuner ökar du chansen att få en lägenhet. Av personalen där du bor får du tips om hur du hittar bostadsförmedlingar på nätet.


Håll dina uppgifter uppdaterade

Det är viktigt att du med jämna mellanrum uppdaterar dina uppgifter om familjesituation eller inkomst förändras. Du ökar då chansen att få erbjudanden om bostad. Glöm inte att ändra uppgifterna i samtliga köer där du är registrerad.


Andrahandsboende och inneboende

Genom att söka en bostad på andrahandsmarknaden går det ofta fortare att få en bostad. Du kan då stå kvar i bostadskön utan att förlora din kötid. Det finns särskilda sidor på nätet som är specialiserade på andrahandsuthyrningar.


Använd ditt kontaktnät och sociala medier

Berätta för dina vänner, din arbetsgivare och vänner i skolan att du söker lägenhet. Använd ditt kontaktnät för att ytterligare öka chanserna till att få tips på var du kan få tag i en bostad.


Få ordning på din ekonomi

De flesta hyresvärdar godkänner inte dig som hyresgäst om du har hyresskulder. Det innebär att du kommer att nekas att skriva kontrakt även om du har en bra kötid hos bostadsförmedlingen. Därför är det viktigt att du har ordning på din ekonomi och att du sköter avbetalningarna på eventuella skulder som du har. Behöver du hjälp att få ordning med din ekonomi så ska du kontakta en budget och skuldrådgivare. De hjälper dig kostnadefritt och de har tystnadsplikt. Du kontaktar i första hand en handläggare i stadsdelen som du tillhör. Om du av någon anledning inte kan besöka din stadsdel på grund av en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning så har vi egna budget och skuldrådgivare som du kan kontakta genom att tala med personalen i fastigheten där du bor.


Våra bovärdar ger dig goda råd

Du kan alltid kontakta personalen i fastigheten där du bor för att få tips, råd och stöd när du letar efter en lägenhet. 


Information från Bostadsförmedlingen på olika språk: