search

En del av

Stockholms stad

SHIS logotyp
search

Trygg där du bor

Ett trivsamt och tryggt hem är grunden till ett bra liv. Vi måste ta hand om vår bostad och om gemensamma utrymmen i och utanför våra fastigheter.

Visa hänsyn

När du bor i ett hus med flera lägenheter finns det många möjligheter till gemenskap och trivsel. Vi måste respektera varandra och visa hänsyn. Det betyder till exempel att du måste ta hand om din lägenhet och att du inte ska spela hög musik eller prata med hög röst på kvällar och nätter. Det betyder också att du måste hjälpa till att hålla rent i och runt fastigheten och se till att inte du, eller någon som besöker dig, orsakar skador.

Våra ordningsregler ger några exempel på hur du kan göra för att visa hänsyn till dina grannar.

Ordningsregler Öppnas i nytt fönster.

Hemförsäkring

Du måste ha en hemförsäkring när du bor hos SHIS. Teckna en hemförsäkring innan du flyttar in. En hemförsäkring är en trygghet och viktigt för att du inte ska drabbas ekonomiskt om det till exempel inträffar en brand eller allvarlig vattenskada i din lägenhet eller hos någon av dina grannar.

Om du inte har en hemförsäkring måste du betala allt själv om det händer en olycka.

Ställ aldrig saker i trapphuset

Det är inte tillåtet att ställa eller förvara saker i trapphuset. Det är en brandrisk och gör det svårare för dig och dina grannar att snabbt ta er ut om det börjar brinna. Dessutom får inget stå i vägen för räddningstjänsten.

Du måste också ha en brandvarnare i din lägenhet.

Brandskydd i hemmet Öppnas i nytt fönster.

Fler tips för ökad trygghet och trivsel

  • Släpp bara in personer som du vet bor i huset.
  • Stäng alltid porten efter dig.
  • Om en dörr eller ett fönster i huset är trasig, felanmäl till personal i fastigheten.

Hot och våld i hemmet

Om du misstänker att någon blir utsatt för våld av partner eller annan nära anhörig kan du ta hjälp av personal i fastigheten. SHIS personal har utbildning i relationsvåld och hedersrelaterat våld och förtryck.

Ring alltid polisen på 112 om du upplever situationen som akut eller hotfull.

Om du själv är utsatt kan du få stöd av:

  • Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
  • Mansjouren, 08-30 30 20
  • RFSL:s brottsofferjour, HBTQ-personer, 020-34 13 16
  • BRIS - Barnens rätt i samhället, 116 111
  • Socialjouren, 08-508 400 00

Du kan också läsa mer på Stockholms stads webbplats> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du misstänker att ett barn far illa - gör en orosanmälan till socialtjänsten i stadsdelen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du bor. Du kan alltid vara anonym.

Husdjur

Våra lägenheter är ofta små och inte lämpliga för husdjur. Vi har sett att det är lättare att hitta en egen bostad om du inte har husdjur.

Ibland kan de finnas särskilda skäl som gör att boendet godkänner att du har husdjur. Prata med personal i din fastighet. Vi gör alltid en individuell bedömning.

Du är ansvarig för att ditt husdjur inte stör eller skadar något. Du måste också ha en planering för vem som tar hand om husdjuret när du arbetar eller om du är sjuk.

Felanmälan

Om något i din lägenhet är skadat eller inte fungerar måste du kontakta personalen under vanliga öppettider. De gör en felanmälan.

När det är akut

Om skadan är akut, till exempel om det finns risk för vattenskada eller brand, ska du omedelbart kontakta personal i fastigheten.

Om receptionen är stängd ska du ringa SHIS Trygghetsteam på telefonnummer

070 - 771 72 67. Säg din bostadsadress i växeln så får du tala med rätt person.

Läs mer om felanmälan Öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: